Hogyan működik a life coaching?

Hogyan működik a life coaching?A life coaching, életmód tanácsadás egyre keresettebb az emberek körében. Hazánkban még nincs olyan nagyon elterjedve, de nyugati országokban rengetegen keresnek ún. life coach-ot problémáik megoldásához. Bemutatjuk, hogy hogyan is működik a life coaching folyamata, hogyan kell elképzelni az egészet.

A coaching gyakorlatilag egy folyamat, melynek során a coach és a kliens rendszeres, folyamatos beszélgetés, kommunikáció segítségével, együtt dolgozik egy probléma feltárásán és megoldásán. A folyamat több lépésből áll, melyek szinte minden coaching során megegyeznek. Természetesen mindennél a saját probléma megoldása a teendő.

Az első lépés egy találkozó, melynek során a coach és a kliens megismerik egymást, a kliens megismerheti a teljes folyamatot, valamint megoszthatja problémáját. Ez az alkalom gyakran ingyenes szokott lenni, így a kliens kötöttségek és kiadások nélkül el tud állni a folyamattól, ha szeretne.

A második alkalom során már kezdődik a közös munka, megpróbálják közösen felállítani azt az utat, amin a kliens el tud indulni a probléma megoldásának útján. Fontos megjegyezni, hogy a life coach nem tanácsadó, az ügyfélnek kell megtalálnia a számára legjobb utat, a life coach ehhez nyújt segítséget.

Ha meghatározták az utat, akkor a kliens elindul ezen az úton, és folyamatosan tájékoztatja a coach-ot a haladásáról, együtt megbeszélik ezt a haladást.