Mérőeszköz hitelesítés vagy kalibrálás?

Mérőeszköz hitelesítés vagy kalibrálás?Bármilyen mérőeszközről is legyen szó, azt rendszeresen hitelesíteni és kalibrálni kell. A két folyamat azonban nem ugyanaz, mindkettő során más teendők vannak.

Mérőeszközök hitelesítését kizárólag hatóságok végzik, nem tudjuk tehát magunknak hitelesíttetni a mérőeszközünket, hanem az illetékes hatóság tudja ezt csak megtenni. A hitelesítéseket a jogszabályban található időközönként kell elvégeztetni, ha elmulasztjuk, akkor nem használhatjuk tovább a mérőműszerünket.

A mérőeszközök kalibrálása nem az engedélyezéshez kapcsolódik, hanem ahhoz, hogy pontosan lehessen velük a feladatukat elvégezni. A kalibrálás során először megvizsgálják a mérőműszer aktuális pontosságát, majd pedig ezt követően elvégzik azokat a javításokat, feladatokat, melyeknek köszönhetően a pontos működés, mérés elérhető. A sikeres hitelesítés után tanúsítványt kapunk. A hitelesítéssel szemben a mérőeszköz kalibrálást nem a hatóságok, hanem erre szakosodott cégek végzik. A rendszeres kalibrálás általában a mérőeszközök használójának előnyeit szolgálják, ha a mérőeszközök nem működnek megfelelően, akkor az ügyfeleik el fognak pártolni tőlük, másik szolgáltatót fognak választani. Saját használatú eszközök esetén is fontos a rendszeres kalibrálás a pontos mérések eléréséért. A sikeres kalibrálás után bizonyítványt kapunk.